Vaccicheck

Wat is een Vaccicheck?
De Vaccicheck (ook wel titer-bepaling genoemd) is een test waarbij er gekeken wordt naar het aantal antistoffen in het lichaam van uw hond of kat. Dit wordt gedaan met een paar druppels bloed die worden afgenomen bij uw dier. De test laat zien of er voldoende antistoffen aanwezig zijn en of dat er een vaccinatie nodig is. De test doen wij op de praktijk. U zult dezelfde of de volgende dag de uitslag hiervan krijgen.

Waarom kiezen voor een Vaccicheck?
Helaas komt het voor dat pups/kittens, maar ook volwassen dieren onbeschermd rondlopen zelfs na vaccineren. Dit geeft een schijnveiligheid voor de eigenaar. Het kan zijn dat een vaccinatie niet goed aanslaat of dat er ‘tè vroeg’ wordt gevaccineerd.

Pups en kittens krijgen al antistoffen mee van de moeder, wanneer deze zijn uitgewerkt is niet vanuit de buitenkant te zien. Als ze nog maternale antistoffen hebben (antistoffen van de moeder), dan zal de vaccinatie helemaal niet of onvoldoende zijn werk doen. Vaccineren is dan op dat moment ook zonde.

Voordeel van de Vaccicheck: bij hoge antistoffen kunnen we de test tot 3 jaar aftekenen en hoeft de test in die tijd niet herhaald te worden.

Wanneer een Vaccicheck doen?
Er zijn verschillende momenten om een Vaccicheck te doen:

  1. Bij pups/kittens om te kijken wanneer het, het juiste moment is om te vaccineren.
  2. Vier weken na de vaccinatie om te kijken of de vaccinatie is aangeslagen.
  3. Bij volwassen honden/katten om te kijken of de vaccins die ze in het verleden hebben gehad nog voldoende werkzaam zijn in het lichaam.

Welke ziektes kunnen we testen met de Vaccicheck?
Hond: DHP  (hondenziekte/distemper, hepatitis, parvovirus)
De ziekte van Weil raden wij aan wel jaarlijks te herhalen en de Kennelhoest en Rabiës daar waar nodig.

Kat: Kattenziekte en niesziekte kunnen allebei getest worden.